Inici  >>  Treballs de curs  >>  Treball 5. Una casa al costat del llac, Le Corbusier
Treball 5. Una casa al costat del llac, Le Corbusier
(Versión en castellano)

Contingut:

 

Enunciat

Petite maison au bord du lac Léman, Corseaux, Suïssa
Arquitecto: Le Corbusier i Pierre Jeanneret.
190-1923

Entre 1922 i 1924, Le Corbusier va construir una petita casa a la vora del llac Léman (Ginebra), per als seus pares. En ella va aplicar alguns dels seus cinc punts de la seva nova arquitectura i una idea del paisatge que val la pena estudiar. El present treball consistirà a analitzar el projecte i decidir què i com s'hauria d'estructurar la seva exposició, de manera que s'entenguin els seus valors i la seva singularitat. El treball es planteja amb un desenvolupament obert que haurà de derivar de les direccions de les anàlisis i interpretacions que es realitzin.

Sobre aquesta casa, el 1954, Le Corbusier va publicar un petit llibre que va titular “Une Petite Maison”. L'anàlisi de com ell la descriu, l'ús que fa dels diagrames i les fotografies, o l'estructura que dóna a l'exposició pot ser útil per a aquest treball.

L'objectiu del treball és analitzar les dues maneres d'establir la relació amb el paisatge que, aparentment, es plantegen en aquest projecte, i entendre així la manera com Le Corbusier l'utilitza. Per a això convindrà analitzar altres projectes de Le Corbusier i consultar els textos que sobre aquest tema s'han publicat.

Com a informació teòrica complementària, es recomana consultar els temes d'anàlisi "Lectura i representació del lloc“ y "La representació del paisatge" d'aquest web.

Es recomana fer l'anàlisi inicial en grup, de no pas més de tres components. Això hauria de permetre contrastar idees, ampliar i millorar la recerca de documentació o facilitar la construcció de models gràfics complexos. En qualsevol cas, la proposta final serà SEMPRE estrictament personal i singular. Al final l'autor haurà de ser capaç d'explicar públicament la proposta i de justificar-la.

El treball haurà d'estar acabat abans de dilluns 1 de maig, però es farà una presentació intermèdia diumenge 23 d'abril. No més tard de les 24:00 hores de diumenge 23, el treball, tal com estigui en aquell moment, es publicarà en el blog de l'assignatura (ra3-qp2017.blogspot.com). El "Títol de l'entrada", serà EX5PI-NOM COGNOM i l'"Etiqueta" serà EX5PI. De manera similar, abans de les 24:00 hores de diumenge 30 d'abril es publicarà l'estat final. En aquest cas el "Títol de l'entrada", serà EX5F-NOM COGNOM i l'"Etiqueta" serà EX5F. En ambdós casos la publicació contindrà les imatges dels dibuixos i un comentari justificatiu. Les imatges estaran en format jpg i la mesura més gran serà de 1200 píxels, amb qualitat 6. El comentari, que no hauria de ser extens, contindrà la llista de components del grup i una descripció dels aspectes que s'ha considerat que són característics en el projecte.

El treball haurà d'estar acabat abans del dilluns 8 de maig. No més tard de les 24:00 hores del diumenge anterior, es publicarà en el blog de l'assignatura (ra3-qt2016.blogspot.com). El "Títol de l'entrada", serà EX5.-NOM COGNOM i l'"Etiqueta" serà EX5. La publicació contindrà les imatges dels dibuixos finals i un comentari justificatiu. Les imatges estaran en format jpg i la mesura més gran serà de 1200 píxels, amb compressió 6. El comentari, que no hauria de ser extens, contindrà la llista de components del grup i una descripció dels els aspectes que s'ha considerat que són característics en el projecte.

 

Algunes imatges

1. Diagrama conceptual de la casa (1922).
 

2. Planta.
Codis: 1, Accés des de la carretera; 2, Accés a la casa; 3, Vestidor i caldera de la calefacció; 4, Cuina; 5, Bugaderia i escala d'accés al celler; 6, Sortida al pati; 7, Saló; 8, Dormitori; 9, Bany; 10, Guarda-roba; 11, Petit saló-cambra d'amics; 12, Portxo sobre el jardí.
 
3. Secció longitudinal.
 
4. Dibuix de Le Corbusier de l'espai del jardí (1945).
 
5. Dibuix de Le Corbusier de l'espai del jardí (1945).
 
6. Dibuix de Le Corbusier del saló i la finestre d'once metres (1945).
 
7. Dibuix de Le Corbusier de l'espai entre la casa i el llac (1945).
 
8. Diagrama conceptual de la casa (1951).
 
9. L'accés des de la carretera.
 
10. L'accés a la casa, des del pati.
 
11. El jardí.
 
12. El jardí i la finestra del mur.
 
13. El jardí i la finestra del mur (estat inicial).
 
14. La façana al llac i la sortida al jardí.
 
15. El porxo sobre el jardí.
 
16. La finestre d'onze metres i el revestiment de xapa galvanitzada.
 
17. La casa des del llac.
 
18. La casa des del llac (estat inicial).
 
19. El saló.
 
20. Le Corbusier amb la seva mare, a la sala.
 
21. El saló (estat actual).
 

22. La franja interior al llarg de la finestra d'onze metres.
 

23. El saló-cambra dels amics.
 

 

Procedència de les imatges

  • 1 i 4-8 - Une Petite Maison
  • 2 i 3 - Boesiger, W., Le Corbusier : Œuvre complète 1946 1952.
  • 9-12, 14-17 i 20-23 - http://alfavino.blogspot.com.es/search?q=villa+le+lac (també en altres webs)
  • 18 i 19 - www.villalelac.ch

 

Bibliografia recomanada

  • Le Corbusier, 2005. Una pequeña casa. Buenos Aires: Infinito.
  • Antonio Nacenta, 1964. Una visita a la "Petite Maison" de Le Corbusier. Cuadernos de arquitectura, 56
  • Xavier Monteys, 2004. El hombre que veía vastos horizontes, Massilia, 2004 bis (pp. 15-22).
  • Xavier Monteys, 2004. Alpes, Andes, Himalaya, Massilia, 2004 bis (pp. 136-143).
  • Bruno Reichlin, 1988. Une petite maison" sul lago Lemano. Lotus international, 60.

 

Algunes webs

 

Recursos a Atenea

 

>>  Torna a l'inici de la pàgina