Inici  >>  Treballs de curs  >>  Treball 4. Capella d'Otaniemi
Treball 4. La capella d'Otaniemi
(Versión en castellano)

Contingut:

 

Enunciat

Arquitectes: Heikki i Kaija Siren.
Concurs: 1954

Un concurs important realitzat el 1954 per a la capella d'Otaniemi al campus de la Universitat Tècnica d'Hèlsinki va proporcionar una fita en l'arquitectura finlandesa de postguerra. El disseny guanyador, d'Erkii Pasanen i Kuoko Tiihonen, mostrava una forta influència de la Capella Funerària d'Erik Bryggman a Turku, així com les propostes d'altres premis com Martikainen, Ypyä i Pentti Petajä, i Esko Hyvärinen. En veritat només Heikki i Kaija Siren obrien nous camins amb un disseny que combinava la claredat de Mies van de Rohe i l'encant de les imatges de bosc d'Aalto. No es va construir el disseny guanyador i els Siren van rebre l'encàrrec com recomanava el Jurat, encara que només van rebre un premi monetari per haver trencat les normes del concurs. La capella dels Siren es va acabar el 1957.

La severa simplicitat de la Capella d'Otaniemi combina el millor del classicisme de Mies amb la calidesa de l'actitud aaltiana, més orgànica aaltiana, i pot descriure's com la resposta finlandesa a la Capella de Notre Dame du Haut, de Le Corbusier que a Ronchamp, França, trencava la severitat funcionalista amb una proposta considerada expressionista, atesos els antecedents lecorbusians. Aquesta capella és una experiència espacial d'intensa espiritualitat, al santuari de la qual s'accedeix des d'un pati tancat i apartat dins d'un clar al bosc. Aquest preàmbul cuidat mitjançant un pati, que, com la Villa Mairea és finlandes i japonès en esperit, ens porta a la senzilla caixa, en forma de falca amb coberta a una sola aigua. En la tradició de les esglésies de camp finlandeses dels segles XVIII i XIX, aquest santuari està dominat per l'art de l'ebenisteria. El disseny dels Siren permet que les encavallades triangulars de fusta sense polir omplin la part superior del volum de l'edifici, dirigint la nostra atenció cap al tancament de les vidrieres del costat de llevant. Contra aquest tancament envidriat l'altar amb esquelet d'acer i les baranes per a la comunió eliminen totes barreres efectives entre el sacerdot, la congregació i el bosc distant.

Els visitants a la Capella d'Otaniemi experimenten una seqüència poètica d'espais, sortint dels arbres cap al pati amb el seu paviment de petites lloses, entrant en el potent tancament dels murs de maó, exposant-se a la revelació completa de la idea arquitectònica en aquestes encavallades tenses, urgents, mirant llavors cap a enfora al bosc del que han vingut. Però en aquesta progressió hem passat del món del natural al món del ritual, de manera que la revelació del bosc es transforma de nou mitjançant l'arquitectura humana.

El treball haurà d'estar acabado antes de dilluns 13 de novembre. No més tard de les 24:00 hores del diumenge 12, el treball es publicarà en el blog de l'assignatura (ra3-qt2017.blogspot.com). El "Títol de l'entrada", será EX4-NOM COGNOM i la "Etiqueta" serà EX4. La publicació contindrà les imatges dels dibuixos i un comentari justificatiu. Les imatges estaran en format jpg i la mesura més gran serà de 1200 píxels, amb qualitat 6. El comentari, que no hauria de ser extens, contindrà la llista de components del grup i una descripció dels aspectes que s'ha considerat que són característics en el projecte.

 

Algunes imatges:

1. Situació.
 
2. Planta.
 
3. Secció sud - nord.
 
4. Alçat est.
 
5. Alçat nord.
 
6. Secció est - oest.
 
7. Alçat sud
 
8. Maqueta des del sud-est.
 
9. Accés de la façana est.
 
10.
 
11. El patio d'accés.
 
12.
 
13. Accés peor la façana oest.
 
14. La entrada a la capella des del pati.
 
15. L'entrada desde l'interior.
 
16.
 
17.
 
18.
 
19.

 

Procedència de les imatges

  • Fotografies de Windfrid Zakowoski , Otso Pietinen i Sismo Rista.

 

Bibliografia recomanada

  • Quantrill, M., 1995. Finnish Architecture and the Modernist Tradition. 1a edició. Londres: E& FN Spon,
  • Joedicke, J., Brunn, E., y Popovits, S., 1978. Kaija+Heikki Siren Architects. 2a edició. Helsinki: Karl Krämer Verlag Stuttgart, The Otava Publishing Co Helsinki.
  • Kaija & Heikki Siren, 2006. Heikki & Kaija Siren : capilla de Otaniemi. Madrid : Ministerio de Vivienda.
  • Bruun, E., 1977. Kaija + Heikki Siren. Stuttgart : K. Krämer Verlag.
  • Siren, K, 1977. Kaija and Heikki Siren, Architects. Stuttgart ; Helsinki : Karl Krämer : The Otava Pub.

 

Alguns webs

 

Recursos a Atenea

  • Aquesta mateixa informació

 

>>  Torna a l'inicio de la pàgina