UPC    ETSAV    CAIRAT
  ESCOLA D'ARQUITECTURA DEL VALLÈS
  DIBUIX II
  Presentació
  Professors
  Tutorials
  Temes de geometria
  Temes de dibuix
  Treballs de taller
  Treballs d'anys anteriors
  Bibliografia
  Atenea

 

  Inici  >>   Treballs de taller  >>   Habitatges a Accordia (Cambridge), 2008  
  Habitatges a Accordia (Cambridge), 2008
(Arquitectes: Feilden Clergg Bradley Studios)
 
   
 

Dibuix de la façana posterior de l'agrupació, des de l'extrem nord-oest de l'àrea verda posterior.

Descripció del projecte

L'Agrupació Accordia és un nou barri residencial de Cambridge, situat entre la ciutat i el camp, en un lloc que després de la segona guerra mundial havia estat ocupat per oficines del ministeri de defensa i posteriorment abandonat. El projecte, del qual són autors els arquitectes Fielden Clegg Bradley Studios, afecta a 9,5 ha d'aquest barri i s'emmarca dins de la política britànica de densificació d'àrees urbanes.

Situat en un paisatge amb vegetació ja consolidada, la volumetria es resol com una extensa catifa d'agrupacions en filera, de casses amb àmplies terrasses, patis interiors de diversos nivells i una gran varietat de tipus, en un entorn enjardinat de 3 ha. En total són 212 habitatges, de 3 a 5 dormitoris (de 90 a 350 m2), i 166 apartaments, de 1, 2 i 3 habitacions (de 45 a 145 m2), del quals el 30% són habitatge protegit, en propietat o lloguer, amb el mateix disseny i materials dels privats. Situat a 30 minuts a peu del centre, a 10 minuts de l'estació i amb molts camins enjardinats per a vianants i ciclistes, el pla director proposa que els residents optin per no utilitzar el cotxe com a mitjà de transport habitual. L'ordenació compagina l'alta densitat de l'ocupació amb la baixa alçada de les edificacions, creant un ric i variat entorn per viure, amb un equilibri entre privacitat y vida comunitària.

El 2008 el projecte va obtenir els premis RIBA Stirling Prize i RIBA National Award. D'algunes de les cases d'Accordia són autors els arquitectes Alison Brooks i Macreanor Lavington.

El model escollit per aquest exercici és un bloc de nou cases en filera situat a l'extrem nord-est del barri, ordenat de sud a nord en front d'una gran zona verda d'ús públic. Als habitatges s'accedeix per un carrer d'ús restringit per a vehicles, de 7,5 m d'ample, i també per aquesta zona verda. Un pati interior connecta les dues façanes i, limitat per reixes metàl·liques, permet veure a través de l'edifici, a nivell de la planta baixa. Aquest espai conté un lloc cobert per deixar el cotxe i un espai descobert de jardí que es connecta amb la sala d'estar de la planta baixa i amb la terrassa del pis superior. Aquí hi ha una altra sala d'estar, que es pot convertir en una quarta habitació. El segon pis és ocupat per altres dues habitacions i una altra terrassa. Les terrasses es dissenyen com a sales a l'aire lliure, i com a filtres de l'espai comunitari amb què es relacionen, sense comprometre la privacitat.

La façana posterior de les cases a aquest espai es caracteritza per les altes xemeneies, que recorden el perfil d'alguns carrers del centre històric de la ciutat.

D'aquest model hi ha una altra versió, de cases més petites, distribuït en dos grups de dues fileres a la part central del barri.

(Text extret de la bibliografia recomanada i del web dels arquitectes. Hem d'agrair als arquitectes que ens hagin facilitat la informació gràfica d'aquest projecte, sobre el qual hem fet algun canvi per adaptar-lo als objectius docents de l'assignatura).

 

Els arquitectes

Feilden Clegg Bradley Studios és un grup d'arquitectes compost inicialment (en 1978) per Richard Feilden (1950-2005) i Peter Clegg, al què es va afegir Keith Bradley el 1995. En l'actualitat tenen seus a Bath (1987), Londres (1998), Belfast i Manchester.

 

Bibliografia i web recomanades

- Mike Keys i Stephanie Laslett, eds., Dwelling Accordia / Feilden Clegg Bradley Studios... [et al.], Londres : Black Dog Publishing, 2009.

- Aurora Fernández Per, Javier Mozas y Javier Arpa, eds., Dbook: Density, Data, Diagrams, Dwellings : análisis visual de 64 proyectos de vivienda colectiva , Vitoria-Gastez : A+t ediciones, 2007.

- http://fcbstudios.com/work/view/accordia, web de FeildenClerggBradleyStudios.

 

Algunes imatges
 


 
   
  Planta de la urbanització amb la situació dels edificis de l'exercici (a la part superior) i de la versió petita (al centre).
 
 
   
  Detall de la planta anterior amb l'emplaçament de les nou cases de l'exercici i de l'àrea verda posterior.
 
 
   
  Plantas baixa, primera, segona i coberta del model tipus.
 
 
   
  Secció tipus pel pati.
 
 
   
  Dibuix de la façana posterior de l'agrupació, des de l'extrem sud-est de l'àrea verda posterior.
 
 
   
  Façana posterior des del nord-oest.
 
 
   
  Façana posterior des de l'oest.
 
 
   
  Detall de la façana posterior.
 
 
   
  Detall de la façana posterior.
 
 
   
  Cantonada sud-oest del bloc.
 
   
  Façana de l'accés des de l'extrem sud.
 
 
   
  Façana de l'accés des de l'extrem nord.
 
 
   
  Sala familiar de la planta baixa (cuina, menjador, sala d'estar), al costat del pati i de la zona verda.
 
 
   
  Sala familiar de la planta baixa (cuina, menjador, sala d'estar), al costat del pati i de la zona verda.
 
 
   
  Sala familiar i el pati al ffons amb l'escala per accedir a la terrassa de la planta superior.
 
 
   
  El pati de la planta baixa al costat de la sala familiar.
 
 
   
  El pati i la terrassa de la planta primera.
 
 
   
  La terrassa de la planta primera.
 
 
   
  La sala d'estar-estudi de la planta superior.
 
 
   
  La terrassa de la planta segona amb els canvis introduïts per l'usuari.
 
 

>>>  Torna a l'inici de la pàgina