UPC    ETSAV    CAIRAT
  ESCOLA D'ARQUITECTURA DEL VALLÈS
  DIBUIX II
  Presentació
  Professors
  Tutorials
  Temes de geometria
  Temes de dibuix
  Treballs de taller
  Treballs d'anys anteriors
  Bibliografia
  Atenea

 

  Inici  >>   Treballs de taller  >>   Habitatges a Accordia (Cambridge), 2008  
  Habitatges a Accordia (Cambridge), 2008
(Arquitectes: Feilden Clergg Bradley Studios)
 
   
 

1. Façana al jardí comunitari.

Descripció del projecte

L'Agrupació Accordia és un nou barri residencial de Cambridge, situat entre la ciutat i el camp, en un lloc que, després de la segona guerra mundial, havia estat ocupat per oficines del ministeri de defensa i posteriorment abandonat. El projecte de Feilden Clergg Bradley Studios afecta a 9,5 ha d'aquest barri, i s'emmarca dins de la política britànica de densificació d'àrees urbanes.

Situat en un paisatge amb vegetació ja consolidada, la volumetria es resol com un extens tapís d'agrupacions en filera, de casses amb àmplies terrasses, patis interiors i una gran varietat de tipus, en un entorn enjardinat de 3 ha. En total són 212 habitatges de 3 a 5 dormitoris (de 90 a 350 m2) i 166 apartaments de 1, 2 i 3 habitacions (de 45 a 145 m2), del quals el 30% és habitatge protegit, en propietat o lloguer, amb el mateix disseny i materials dels privats. Situat a 30 minuts a peu del centre, a 10 minuts de l'estació i amb molts camins enjardinats per a vianants i ciclistes, el pla director proposa que els residents optin per no utilitzar el cotxe com a mitjà de transport habitual.

El model escollit per aquest exercici se situa a la part oriental del solar, en dues fileres simètriques a ambdós costats d'un jardí comunitari de 12 m d'ample. L'exercici es limitarà a la fuilera orientada a sud. Cada filera té 8 casses adossades, en parcel·les llargues i estretes, de 5.6x27.6 m, que van des d'aquest jardí a un carrer posterior, de 7 m d'ample, que té ús restringit de vehicles i per on s'accedeix al garatge. A les cases s'accedeix pels dos extrems, essent la façana al jardí la principal i més representativa, caracteritzada per les altes xemeneies, que evoquen el perfil d'alguns carrers del centre històric de la ciutat de Cambridge.

La distribució interior s'estructura al voltant d'un pati central que a la planta baixa ordena la situació de la cuina i el menjador i que, a la planta primera s'amplia amb una terrassa que separa l'àmbit dels pares de la resta de dormitoris i és l'espai exterior privat a què obren aquestes habitacions.

El jardí comunitari ofereix àrees per a reunions de la comunitat i un lloc segur perquè els nens juguin, que compensa el relativament petit espai exterior privat dins de la casa.

El 2008 el projecte va rebre el RIBA National Award i el RIBA Stirling Prize, el premis d'arquitectura més prestigiosos del Regne Unit.

(Text extret de la bibliografia recomanada i del web dels arquitectes. Hem d'agrair als arquitectes que ens hagin facilitat la informació gràfica d'aquest projecte, sobre la que hem fet algun canvi per adaptar-la als objectius docents).

(El quadrimestre de tardor del curs 2015-2016 vàrem utilitzar un altre dels tipus d'Accordia com a tema d'un exercici similar).

 

Els arquitectes

Feilden Clegg Bradley Studios és un grup d'arquitectes compost inicialment (en 1978) per Richard Feilden (1950-2005) i Peter Clegg, al què es va afegir Keith Bradley el 1995. En l'actualitat tenen seus a Bath (1987), Londres (1998), Belfast i Manchester.

 

Bibliografia i web recomanades

- Mike Keys i Stephanie Laslett, eds., Dwelling Accordia / Feilden Clegg Bradley Studios... [et al.], Londres : Black Dog Publishing, 2009.

- Aurora Fernández Per, Javier Mozas y Javier Arpa, eds., Dbook: Density, Data, Diagrams, Dwellings : análisis visual de 64 proyectos de vivienda colectiva , Vitoria-Gastez : A+t ediciones, 2007.

- http://fcbstudios.com/work/view/accordia, web de FeildenClerggBradleyStudios.

 

Algunes imatges
 


 
   
  2. Planta de la urbanització amb la situació dels edificis (a la part inferior).
 
 
   
  3. Vista aèria de les dues fileres de cases.
 
 
   
  4. Secció transversal ddel conjunt, amb el jardí comunitari central i els carrers posteriors.
 
 
   
  5. Plantes del model tipus. De dalt a baix: coberta, segona, primera i baixa.
 
 
   
  6. Façana a l'espai comunitari, amb el perfil característic de les altes xemeneies.
 
 
   
  7. Façana al carrer posterior.
 
 
   
  8. Façana posterior de l'accés de vehicles.
 
 
   
  9. Jardí comunitari central des de l'extrem oest.
 
 
   
  10. Jardí comunitari central des de l'extrem oest.
 
 
   
  11. Jardí comunitari central entre els dos blocs simètrics, des de l'oest.
 
 
   
  12. Jardí comunitari central entre els dos blocs simètrics, des de l'extrem est.
 
 

 

Procedència de les imatges

- 1, 2, 4-6, 9, 10 i 11: Keys i Laslett, 2009.

- 3, 7, 8 i 12: Google Maps.

>>>  Torna a l'inici de la pàgina