UPC    ETSAV    CAIRAT
  ESCOLA D'ARQUITECTURA DEL VALLÈS
  DIBUIX II
  Presentació
  Professors
  Tutorials
  Temes de geometria
  Temes de dibuix
  Treballs de taller
  Treballs d'anys anteriors
  Bibliografia
  Atenea

 

  Inici  >>   Treballs de taller  >>   South Hill Park (Hampstead), 1953-1956.  
  South Hill Park (Hampstead), 1953-1956
(Arquitectes: Stanley Amis i William i Gillian Howell)
 
   
  1. Façana al carrer (estat actual).

Descripció del projecte

Agrupació de sis cases en filera de les quals dos són dels propis arquitectes. El solar està situat a Londres, en el districte de Hampstead, entre el carrer de South Hill Park i dos dels estanys Hampstead: una àrea tranquil·la ocupada per velles cases victorianes. L'agrupació manté el tipus d'ordenació en filera d'aquestes cases i també la façana de maó vist, però utilitza un llenguatge modern que contrasta fortament amb elles, materialitzat en la rígida quadriculació de la façana i en l'esquetamisme de la seva decoració.

L'edifici reflexa l'impacte que en els arquitectes va produir el projecte de la Unitat d'Habitació de Marsella de Le Corbusier i que Amis avia visitat durant la seva construcció el 1952. D'aquí deriven la utilització dels dúplex, la gran profunditat dels habitatges, l'alçada lliure de 2,20 metres de les plantes i l'aplicació del sistema de mesures del Modulor inventat per Le Corbusier. Desafortunadament, aquesta modernitat de la proposta va ser la causa, entre d'altres raons, de la dificultat que varen tenir per aconseguir finançament per a la construcció de les cases.

L'agrupació té tres plantes d'alçada sobre el carrer i una per sota que, tanmateix, queda a nivell del jardí posterior, degut a que la cota del terreny és 2,4 metres inferior a la del carrer. Les sis cases són bàsicament idèntiques, però cadascuna acaba tenint diferencies que responen a les necessitats particulars de cadascuna de les famílies.

Les sis cases comparteixen la mateixa solució portant, composta per murs mitgers sense parets transversals d'arriostrament, també la uniformitat de les seves façanes i la situació de l'escala interior. Partint d'una profunditat que era la màxima que permetien les normes urbanístiques, la situació de l'escala es va ajustar per permetre prou espai per al garatge, sense reduir excessivament el de la cuina i menjador de l'extrem oposat. Un garatge que era adequat per a la majoria dels cotxes anglesos de l'època. D'altra banda, les jàsseres de suport de les escales ajuden a donar estabilitat als murs mitgers. En alguns casos el tancament d'aquestes escales es va fer de vidre per millorar la impressió d'espai i llum i per permetre les vistes transversals al llarg de la planta.

Sobre aquesta estructura bàsica a cada casa es varen introduir variacions que afectaven a la distribució de l'espai a doble alçada de les dues primeres plantes, a la situació de la cuina, a l'accés al jardí o a la distribució i ús concret de cada una de les plantes. Una altra diferenciació va ser l'ús de la planta inferior, que té un accés independent des del carrer, prevista per ser ocupada per un convidat o un parent o ser l'habitació pels jocs dels infants a nivell del jardí.

Per aquest exercici hem considerat que tots els habitatges són idèntics, hem ajustat les mides i hem simplificat algunes parts per adaptar-ho a l'objectiu docent que es persegueix.

 

Els arquitectes

Stanley Frederick Amis (1924- ), William Gough Howell (1922-74) i la dona d'aquest últim, Gillian, varen ser companys d'estudi, graduant-se tots tres el 1950. El 1951, junts es varen incorporar en el Departament d'Arquitectes del London County Council, organisme creat per a la reconstrucció de Londres després de la segona guerra mundial, coincidint allà amb John Alexander Wentzel Killick (1924–71) i John Albert  Partridge (1924– ). El 1959, Howell, Killick, Partridge i Amis varen formar equip.

 

Bibliografia i web recomanades

- 1956. 12-foot frontage terrace houses in Hampstead. Architectural Review, 120, pp.290-295.

- 1981. Howell, Killick, Partridge & Amis: architecture. London: Lund Humphries, pp.50-51.

- Miranda H. Newton, 1992. The Homes of Thirty Architects since the 1930s: Architects' London Houses. Oxford: Butterworth Architecture, pp.14-19.

- Anthony Sutcliffe, 2006. London: An Architectural History. New Haven: Yale University Press, pp.181-182.

- https://historicengland.org.uk/listing/the-list/list-entry/1409894 (pàgina de Historic Englang que descriu l'edifici).

 

Algunes imatges
 


 
   
  2. Planta de situació de l'agrupació: números 80 a 90 de South Hill Park.
 
 
   
  3. Planta soterrani (diferenciada amb seccionat negre la casa d'Stanley Amis). Codis: 13, Habitació de servei (rentadora, assecadora, planxa, magatzem, habitació,...); 14, Bany; 15, Pati, traster; 18, Jardí.
 
 
   
  4. Planta d'accés a nivell del carrer. Codis: 1, Accés; 2, Menjador; 3, Cuina; 4, Terrassa, 5, Garatge; 6, Pati davanter; 11, Escala.
 
 
   
  5. Planta primera. Codis: 7, Buit; 8, Galeria del dúplex; 9, Habitació; 10, Possible armari; 11, Escala.
 
 
   
  6. Planta segona. Codis: 4, Balcó; 10, Armari; 14, Bany; 16, Vater; 17, Habitació.
 
 
   
  7. Secció per l'escala d'accés al soterrani des del carrer. Codis: 1, Accés; 2, Menjador; 3, Cuina; 6, Pati davanter; 8, Galeria del dúplex; 9, habitació; 11, Escala; 12, Sala del jardí; 15, Pati traster; 17, Habitació; 18, Jardí.
 
 
   
  8.Secció. Codis: 2, Menjador; 3, Cuina; 5, Garatge; 6, Pati davanter; 8, Sala d'estar; 9, Habitació; 12, Cambra del jardí; 13, Habitació de servei;14, Bany; 15, Pati traster; 16, Vàter; 17, Habitació; 18, Jardí.
 
 
   
  9. Façana al carrer en el seu estat original.
 
 
   
  10. Façana al carrer en el seu estat original. A la planta baixa, l'accés principal i la porta basculant del garatge. A les plantes superiors la divisió central permetia distribuir dues habitacions en façana. L'accés a la planta inferior és darrere de les baranes.
 
 
   
  11. Façana posterior, oest, amb vistes sobre els estanys Hampstead, en el seu estat original.
 
 
     
  12. Part de la façana posterior, des del jardí.
 
  13. Els elements de fusta estan envernissats i el formigó vist es deixa sense pintar i amb les empremtes de l'encofrat..
 
 
   
  14. Vista del jardí.
 
 
   
  15. Cuina i menjador des de l'accés.
 
 
   
  16. Menjador, cuina i porta d'accés al fons. A sobre, la galeria del dúplex on hi és la sala d'estar.
 
 
     
  17. La terrassa i el jardí des de la cuina. A la dreta hi és l'escala de cargol per baixar al jardí.
 
  18. Vista de la zona de menjador des de la galeria de sala d'estar.
 
 
   
  19. Vista des del primer pis amb l'escala oberta i la galeria del dúplex al fons.
 
 
   
  20. Sala d'estar a la galeria del dúplex, mirant cap el jardí.
 
 

 

Procedència de les imatges

- 1: http://www.wowhaus.co.uk/.

- 2: https://historicengland.org.uk/listing/the-list/list-entry/1409894/

- 3-8 i 11: Architects' London Houses.

- 10, 13, 15-17 i 20: AR.

- 14: http://www.hamhigh.co.uk/property/

- 19: HP&A.

 

>>>  Torna a l'inici de la pàgina